China vaagt eigen Bitcoin mining industrie weg

Redactie Tech

Foto: ANP
Bron: Financial Times

China probeert actief haar eigen bitcoin mining industrie te stoppen vanwege het extreme energieverbruik en het financiële risico die bitcoin mining met zich meebrengt. Een speciale taskforce heeft provinciale overheden opgedragen om bedrijven “actief te begeleiden” te stoppen met bitcoin mining. Deze beweging volgt het sluiten van lokale bitcoin beurzen te sluiten en het verbieden van initial coin offerings (ICO’s).

Miners creëren bitcoins door het oplossen van complexe wiskundige vraagstukken om nieuwe bitcoin transacties te valideren. De Chinese bitcoin miners hebben geprofiteerd van de zeer lage tarieven van energie uit o.a. kolen en olie. Volgens de taskforce verbruikt bitcoin mining niet alleen extreem veel energie, maar moedigt het ook speculatie in virtuele munten aan en staat bitcoin mining haaks op de inspanningen van de overheid om financiële risico’s te voorkomen en de pogingen om activiteiten te ontmoedigen die afwijken van die in de “echte” economie.

De bitcoin miners zoeken nu naar manieren om hun activiteiten naar het buitenland te verplaatsen zioals Rusland of IJsland, waar het koele klimaat helpt oververhitting van de systemen te voorkomen.